2017年河南专升本公共英语真题试卷及答案解析

当前位置: 首页 > 升本资料 > 历年真题
发布时间:2021年08月05日 03:37

本文关键词:河南专升本公共英语真题试卷2017年河南专升本英语真题



  河南省2017年普通高等学校专科毕业生进入本科阶段学习考试公共英语真题解析

  Part I Vocabulary and Structure(1×40)

  Directions:There are 40 incomplete sentences in this part For each sentence there are four choices marked A,B,C and D.Choose the ONE that best completes the sentence,and then mark the corresponding leer on the Answer Sheet.

  1. In order to search for the escaped prisoner, the police decide to question______comes along this road.

  A who

  B whom

  C whoever

  D whomever

  答案:C

  解析:考查动词question(审问,询问)之后接宾语从句时引导词的选择。宾语从句是"______comes along this road",缺主语,故排除B、D项。根据句意判断要选whoever,意思是"无论谁,任何人",等同于anyone who。故选C。

  2. Albert Einstein often stressed to interviewers that his accomplishments would certainly have been achieved by others______lived.

  A he had never

  B never had he

  C never he had

  D had he never

  答案:D

  3. Some companies have introduced flexible working time with less emphasis on pressure ______.

  A and more on efficiency

  B and more efficiency

  C than efficiency

  D than more on efficiency

  答案:A

  4. They are going to have the serviceman______an air-conditioner in the office next week.

  A install

  B to install

  C to be installed

  D installed

  答案:A

  解析:本题考查固定搭配have sb.do sth.,意为"让某人做某事"。

  5. More and more people begin to realize that it is about time the government______further measures to control pollution.

  A must take

  B is taking

  C takes

  D took

  答案:D

  解析:在句型"it is(high/about)time(that)…"后面的从句中要用虚拟语气,谓语动词多用过去式,也可用"should+动词原形"的形式,should不可省略。故选D。

  6. While crossing the mountain areas, all the men had guns for protection lest they______ by the local bandits.

  A be attacked

  B were attacked

  C must be attacked

  D would be attacked

  答案:A

  解析:lest/in case/for fear that引导的目的状语从句要用虚拟语气,谓语动词用"should+动词原形"的形式,should可以省略。另外,they和attack为动宾关系,所以应用被动语态。故选A。

  7. The manager promised to keep me______of how our business was going on.

  A to be informed

  B on informing

  C informed

  D informing

  答案:C

  解析:本题考查固定搭配keep sb. informed of sth.,意为"通知某人某事,让某人了解某事"。sb.和inform是动宾关系,所以用过去分词informed。故选C。

  8. ______mirror the ideas and opinions of women in the United States in the later part of the 1800s.

  A Whether the novels of Mary Jane Homes

  B The novels by Mary Jane Homes

  C Mary Jane Homes wrote novels

  D Why Mary Jane Homes wrote novels

  答案:B

  解析:分析句子结构可知,空处在句中作主语,选项A、C、D在结构和意义上不符合题意,因此选B。

  9. ______my father wants to do after he retires is to write a book.

  A Which

  B That

  C What

  D Those

  答案:C

  解析:分析句子结构可知,本句为主语从句。主语从句是"- 一my father wants to do after he retires",应用what引导,what在从句中作do的宾语。which表示哪一个,意思不符;that引导主语从句在句中无词义,只起连接作用;those不能引导名词性从句。故选C。

  10. The speed______light travels is said to be the maximum in the universe.

  A by which

  B from which

  C in which

  D at which

  答案:D

  11. Steven______my letter: otherwise he would have replied before now.

  A has received

  B should have received

  C couldn' t have received

  D ought to have received

  答案:C

  12. Your hair wants______. You' d better have it done tomorrow.

  A to cut

  B cutting

  C cut

  D being cut

  答案:B

  解析:本题考查went后面跟动名词作宾语,主动形式表被动。故选B。

  13. Tom can't speak Chinese, but Peter______.

  A do

  B does

  C did

  D done

  答案:B

  解析:本题考查助动词用法。情态动词can't表示对现在的能力的否定,所以后面的分句也要用一般现在时,主语Peter为第三人称单数,因此助动词应用does。故选B。

  14. All those are matters_____attention.

  A is worthy

  B worthy

  C worthy of

  D which is worthy of

  答案:C

  解析:be worthy of为固定搭配,意为"值得……"。D项为定语从句,从句中的be动词应与先行词matters保持一致,使用are。因此选C,作后置定语。

  15. But for your help, I______.

  A can have failed again

  B may have failed again

  C will have failed again

  D would have failed again

  答案:D

  解析:本题考查虚拟语气在含蓄条件句中的用法。根据句意可知,本句是对过去情况的虚拟,谓语动词要用would/should/could/might have done的形式。故选D。

  16. Mr. Grant______in Hangzhou since 2006. He loves this city.

  A has been living

  B lived

  C will be living

  D will have been living

  答案:A

  解析:由句子的时间标志词since 2006可知,本句谓语动词所表示的动作是由过去一直持续到现在,并有可能继续持续下去,所以应用现在完成进行时。故选A。

  17. They were in______when they left that they forgot the airline tickets.

  A a rush so anxious

  B a such anxious rush

  C such an anxious rush

  D so an anxious rush

  答案:C

  解析:so和such的意思都是"如此",它们的区别在于:so+adj.+a/an+n.,而such+a/an+adj.+n.。故选C。

  18. Under no circumstances______our car.

  A they are borrow

  B are they to borrow

  C they will borrow

  D could they be borrowing

  答案:B

  解析:under no circumstances意思是"决不",这个表示否定的介词短语置于句首时要用部分倒装语序,故排除选项A、C。根据句意可知,应该用一般将来时,be to do可以表示将来。故选B。

  19. You're going to the United States next year. You should now practice______English as much as possible.

  A speak

  B to speak

  C speaking

  D spoke

  答案:C

  解析:practice后应跟动名词形式。故选C。

  20. All flights______because of the snowstorm, we decided to take the train.

  A were canceled

  B had been canceled

  C having canceled

  D having been canceled

  答案:D

  解析:。逗号后的句子结构完整,所以逗号前应是独立主格结构,动词应用非谓语的某种形式。动词cancel和flights是动宾关系,故要用被动语态。而且"航班取消"发生在"决定乘火车"之前,所以空处应用现在分词的完成被动式having been canceled。故选D。

由于篇幅有限,上面仅展示部分内容;获取完整试卷,请点击下方附件

2017年河南专升本公共英语真题试卷及答案解析.pdf


想要了解更多河南专升本考试报考指南,考试时间,复习指导和升本政策等,
可以关注“河南致学教育”微信公众号。
报考查询REGISTRATION INQUIRY